Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς δόλο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να απαλλαγούν από ένα μέρος ή όλα τα χρέη τους.
Δύο είναι τα στάδια της διαδικασίας ο Συμβιβασμός (Δικαστικός ή εξώδικος) και η Δικαστική ρύθμιση των οφειλών.
Στάδιο Συμβιβασμού
Το πρώτο βήμα είναι η αίτηση προς κάθε τράπεζα για χορήγηση αναλυτικής κατάστασης οφειλών. Οι τράπεζες οφείλουν να χορηγήσουν το εν λόγω πιστοποιητικό, στο οποίο πρέπει να αναγράφονται η ολική οφειλή, κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα μέσα σε πέντε μέρες ειδάλλως οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε ποινή 10.000 ευρώ σε περίπτωση καθυστέρησης.
Προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού
Εν συνεχεία ο οφειλέτης, με τη βοήθεια δικηγόρου ή άλλου νόμιμου φορέα (για την περιοχή της Θήβας ορίζει δικηγόρο ο δικηγορικός σύλλογος), συντάσσει πρόταση εξώδικου συμβιβασμού με πρόταση ενός αποτελεσματικότερου τρόπου αποπληρωμής των οφειλών. Σε περίπτωση αποδοχής συντάσσεται πρακτικό συμβιβασμού το οποίο επικυρώνει ο Ειρηνοδίκης.
Προσπάθεια δικαστικού συμβιβασμού
Σε περίπτωση αποτυχίας συμφωνίας, συντάσσεται σχετική αίτηση ενώπιον του Ειρηνοδικείου, στην οποία προσκομίζονται έγγραφα που δείχνουν την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, κατάσταση πιστωτών και οφειλών, προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών κλπ. Αφού κατατεθεί η αίτηση μέσα σε έξι μήνες γίνεται η συζήτηση της υπόθεσης στο Ειρηνοδικείο, όπου θα προηγηθεί της δίκης άλλη μια προσπάθεια δικαστικού πλέον συμβιβασμού.
Στάδιο δικαστικής ρύθμισης οφειλών
Ο ειρηνοδίκης, αφού λάβει υπόψη του τα εισοδήματα του οφειλέτη, τις βιοτικές ανάγκες του ίδιου και των προστατευόμενων μελών της οικογενείας του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του/της συζύγου του, βγάζει απόφαση στην οποία υποχρεώνει τον οφειλέτη να καταβάλλει κάθε μήνα και για τα επόμενα 4 έτη μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές και εφόσον είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του μπορεί να απαλλαχθεί από το υπόλοιπο των χρεών. Ο Ειρηνοδίκης θα κρίνει το απαιτούμενο μηνιαίο ποσό συνυπολογίζοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όπως είναι η ανεργία, πολύ χαμηλό εισόδημα, προβλήματα υγείας κλπ.